Actes 50è aniversari Concurs de Castells 1970

Aquesta setmana els Nens del Vendrell enceten un dels moments més importants d’aquesta temporada. Si aquest any els castells han hagut de passar a un segon pla, la colla vendrellenca no ha volgut deixar enrere els projectes paral·lels a l’activitat castellera, i ha apostat molt fort per potenciar les àrees social i de comunicació, a través de setmanes temàtiques, com la dedicada al mestre Pau Casals, amb diverses accions al local o a través de les xarxes socials.

I és que aquest 2020 hi ha una efemèride que destaca a la història dels vendrellencs, el 50è aniversari de la victòria al Concurs de Castells de 1970, un concurs per a molts anomenat “Concurs del Segle”, per la important repercussió que tingué per al món casteller. Així doncs, els de la camisa vermella han preparat un seguit d’actes al voltant d’aquest fet que marcà un abans i un després a la història dels castells.

El dissabte 26 de setembre, a les 19 h, a l’Auditori del Tívoli, comencen amb un acte emotiu, i és l’Homenatge als castellers del Concurs de 1970, en què la comissió encarregada dels actes del 50è aniversari ha dut a terme una recerca laboriosa dels vendrellencs que van ser presents en aquella data assenyalada, un procés enriquidor en el qual s’han pogut conèixer moltes vivències i anècdotes del moment, i que es podran gaudir en directe el dissabte. Posteriorment a l’homenatge, es projectarà el documental “Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella”, de Maria Roig Alsina, que s’estrenà el passat dilluns 21 de setembre a Tarragona. Per assistir a l’acte caldrà inscriure’s a través del formulari que els Nens han compartit a les xarxes socials, ja que l’aforament és limitat.

Un dels esdeveniments que marquen el calendari casteller cada dos anys és el Concurs de Castells de Tarragona, aquest any, malauradament, a causa de la situació que s’està vivint, no es podrà celebrar. Tot i així, la colla vendrellenca vol recordar la data en què s’hauria dut a terme, amb la inauguració d’una exposició al Museu Deu dedicada al Concurs de 1970. El divendres 2 d’octubre, a partir de les 19 h, obrirà les portes la mostra que explicarà com fou aquell concurs decisiu per als vendrellencs, com es va viure i les conseqüències que tingué per al món casteller, un moment en què es trenquen els mites sobre els castells folrats i el fet casteller es normalitza, donant pas a una nova era.