1. El passat 18 de març, a Mollet del Vallès, l'assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va aprovar per una amplíssima majoria (82,6% de vots a favor; només un 8% en contra) un acord de ratificació dels drets de retransmissions televisives per part de les colles a aquest organisme, seguint amb una pràctica de més de 20 anys. Els mandats d'assemblea són d'obligat compliment per les colles associades i també obliguen a la junta de la CCCC a implementar-los. A més, l'acord no va ser impugnat per cap colla membre.
2. Immediatament, i en compliment de l'acord, la CCCC, sota l'empara de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya, va començar a negociar amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la Xarxa Audiovisual Local (XAL) un nou contracte per aquestes retransmissions. D'una banda es pretenia incorporar la XAL a un acord semblant al que ja es mantenia de fa anys amb la CCMA, i de l'altra es volia proporcionar a les televisions la seguretat jurídica necessària en la transferència dels drets, tenint en compte les darreres tendències jurídiques en aquest àmbit. Va ser precisament la XAL qui va posar sobre la taula la necessitat de formalitzar la cessió de drets de les colles.
3. Val la pena recordar que el tema dels drets televisius és una qüestió estratègica per al món casteller no només en termes de difusió, sinó també de finançament de l'assegurança col•lectiva via visualització dels patrocinadors, i així ho ha estat durant els darrers 20 anys.
4. A partir d'aquí, la CCCC ha encarat aquest procés a partir de quatre objectius irrenunciables: protegir els drets de les colles -que havien estat posats en qüestió per XAL-; defensar una gestió col•lectiva dels mateixos, avalada pel Govern de Catalunya; aconseguir la millor programació televisiva possible; i obtenir a canvi espais de visualització del patrocini. Tot això, pensant sempre en els interessos globals del món casteller.
5. Assessorats per advocats especialitzats i en base a les recomanacions de la pròpia Unesco, la CCCC ha posat sobre la taula que en les retransmissions televisives no només intervenen els drets d'imatge sinó també els drets de propietat intel•lectual (PI). Aquests són els que realment correspon gestionar de forma col•lectiva i a canvi dels quals es poden obtenir contrapartides. Establir que les actuacions castelleres generen drets de PI és un guany objectiu per les colles que estem segurs que serà molt valorat en el futur. Fa dies vam publicar un FAQ que explica detalladament aquesta qüestió jurídica.
6. Arribats a aquest punt, davant els fets ocorreguts al llarg del dia d'ahir i els anunciats per aquesta mateixa tarda, la junta de la CCCC:
- Lamenta la poca predisposició a un diàleg real i constructiu entorn aquest tema dels Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, així com la deslleialtat manifesta d'algunes actituds, especialment tenint en compte que les dues primeres colles eren al mateix temps vicepresidentes de l'entitat.
- Exposa que per part de la Coordinadora en tot moment s'ha buscat trobar el consens, convèncer enlloc d'imposar, assumint que es tractava d'una qüestió tècnicament complexa. Malauradament, el diàleg estricament tècnic entre advocats, que hem plantejat des de l'inici, s'ha anat posposant i mai s'ha arribat a donar.
- Constata que , efectivament, hi ha "diferències de criteri en la gestió i en la línia d'actuació" més enllà del tema dels drets, i que s'arrosseguen des de fa temps. Entenem que, en definitiva, aquestes colles qüestionen el fet que els mandats d'assemblea siguin vinculants per totes les colles membres i, en definitiva, el funcionament de la Coordinadora tal i com està concebuda actualment. Aquest és el debat real, que ha trobat en els drets televisius l'excusa. Aquest és el debat que ha d'encarar el món casteller.
- Lamenta, també, el paper poc lleial que en els darrers mesos ha tingut la XAL en tota aquesta qüestió, amb negociacions paral•leles amb ajuntaments i colles concretes i tirant endavant retransmissions sense consens, jugant a dividir i debilitar el món casteller. Lògicament, imputem aquests comportaments a la seva direcció i no als molts professionals de la casa que entenen, estimen i respecten el món casteller.
- Agraeix a la Colla Jove Xiquets de Tarragona i molt especialment al Jordi Grau la feina feta durant el darrer any i mig des de la presidència de l'entitat, i entenem i respectem profundament els motius que els han portat a deixar-la, expressats de forma clara en el seu propi comunicat.
7. De cara al futur més immediat, la junta de la CCCC manifesta:
- Per estricta responsabilitat, per respecte als altres actors implicats i en compliment de l'acord d'assemblea del passat mes de març, encara està disposada a explorar opcions per tancar un acord satisfactori per les retransmissions televisives, que s'hauria de concretar en els pròxims dies.
- Entén que el món casteller necessita un debat a fons sobre el model que vol adoptar de cara al futur i en concret sobre la seva organització col•lectiva. La junta estudiarà quina és la millor fórmula per facilitar aquest debat, així com la possibilitat d'obrir un procés d'elecció d'una nova junta sense esperar a l'esgotament del present mandat.
Comunicat signat per les següents colles membres de la junta de la CCCC: Castellers de Badalona, Castellers de Barcelona, Castellers de Sabadell, Castellers de Sants, Colla Joves Xiquets de Valls, Margeners de Guissona, Nens del Vendrell i Xiquets de Tarragona