L’any 1926 un grup de vendrellencs s’engresquen a crear una colla castellera, animats en veure que es va recuperant aquesta tradició perduda a Tarragona. S’estrenen per la Fira del mateix any, i es converteixen en un de les primeres colles castelleres constituïdes com a associació. En aquell moment i durant uns quants anys existirien al Vendrell fins a 3 colles castelleres: els Nens, els Caneles i els Mirons. L’any 1935 arriba el primer 4d8 carregat, que es podrà descarregar l’any 1946. El 15 d’octubre del 1951 es descarrega el primer 3d8 del segle xx, que coincideix amb el 25è aniversari de la Colla.

L’any 1952, es guanya el III Concurs de Castells de Tarragona, empatats amb la Muixerra de Valls.
L’any 1967 es carrega per primer cop al segle xx el pd6, que es descarregaria dos anys després. Els anys 1968, 1969, 1970 i 1971 la diada de Sant Fèlix es va convertir en un concurs anomenat “Enxaneta de Plata”. Les quatre edicions les va guanyar els Nens.

Els Nens seran els pioners en la recuperació de castells folrats. La tècnica dels folres actuals segueix els criteris establerts en aquell moment.L’any 1969 es descarrega el primer pd7f del s. xx. El 1970 és el torn de la td8f, que es converteix també en la primera del segle passat. La Colla també guanyaria el VI Concurs de Castells del mateix any 1970, considerat en aquell moment com “El Concurs del Segle”.

A final dels anys setanta els Nens encadenen una trajectòria irregular que coincideix amb l’ascensió del món casteller en general i la mort del cap de colla mític dels Nens, Jan Julivert, el 1972. El punt més crític arriba al Concurs de Castells del 1992, en què assoleixen la darrera posició amb 0 punts.

L’any 1993 el Vendrell recupera la dualitat de colles castelleres, que duraria fins al 2004.

L’any 2010 esdevé el punt d’inflexió, en què es va recuperant la regularitat i els castells històrics dels Nens, amb una base castellera jove i compromesa. Així, el mateix any s’assoleix de nou la td8f, l’any 2013 el 3d8 i el 2014 el pd6 i es carrega el pd7f.

La temporada 2015 comença amb la voluntat d'augmentar el nivell en totes les diades, a més de l'exigència als assaigs i de fer un salt qualitatiu en les estructures que la Colla pot portar a plaça. Des de final de 2014 es comencen a treballar estructures de futur (5d8, 4d8a, 3d9f), que la Colla vol que siguin els seus nous màxims, a més de poder descarregar el pd7f. La constància, el rigor i l'assaig són claus durant el 2015 i finalment tots els objectius que es marcaven a principi de temporada esdevenen una realitat, ja que es descarrega durant la Festa Major del Vendrell, per Santa Anna, el 5d8 i, uns mesos més tard, per la Fira de Santa Teresa, s'afegeixen el 3d9f, el 4d8a i el pd7f, que esdevé així la millor actuació de la història de la Colla.

Ara, tot està per escriure!

Inicis: Del 1926 al 1945

La colla castellera Nens del Vendrell va ser fundada l’any 1926, després de la davallada que estava experimentant el món casteller durant el primer quart del segle xx. Va ser aleshores quan van aparèixer iniciatives per revifar els castells des del Vendrell, un municipi amb molta afició i on les colles de Valls ja havien actuat en els períodes festius. Els assajos diaris a la premsa de cal Fontana i les proves perfilen la formació d’una colla que amb el nom de Nens del Vendrell actua per primera vegada, oficialment, el 15 d’octubre de 1926. El fet casteller havia canviat i amb aquesta incipient pluralitat de colles s’iniciava la Renaixença Castellera.

Cap a l’octubre de 1927, els castellers vendrellencs es divideixen en dues colles encapçalades per les dues famílies castelleres principals de la vila: Els Caneles i Els Mirons. La intensitat amb què es viu el fet casteller vilatà comporta la creació per part del jovent d’unes colles castelleres paral·leles a les oficials, com els Manobres o els castellers del Club.

L’octubre de l’any 1929 s’assoleix al Vendrell el primer castell de set. A partir de l’any 1931 s’inicia una cursa per part dels vendrellencs per tal d’assolir els nous castells que van recuperant els vallencs.

La temporada del 1934 queda definida com un any d’impàs per als castellers vendrellencs, que retornen a la dualitat de colles. El 1935 la Colla aconsegueix descarregar els primers 4d8.

El 1936 la Colla guanya el primer concurs de castells a Barcelona. Aquest concurs se celebrà al Poble Espanyol en el marc de la segona festa major penedesenca, organitzada per la Casa del Penedès. Hi van participar les dues colles penedesenques del moment, els Mirons del Vendrell i els Nens del Vendrell. Els guanyadors del concurs van ser els Nens del Vendrell, a les ordres d'en Jan Julivert. La represa castellera vendrellenca s’inicia l’any 1939 amb l’agrupació d’una única colla, que al Vendrell segueix amb el nom de Nens del Vendrell.

El 26 d’octubre de 1941 els Nens del Vendrell guanyen un altre concurs a Valls, empatats ex aequo amb la colla local. El concurs de Castells de Valls tingué lloc al Camp del Casinet de Valls, en el marc de la festa major de Santa Úrsula. Fou el sisè concurs de castells de la història i el primer i únic fet a Valls. Hi participaren tres colles: els Nens del Vendrell, la Colla dels Xiquets de Valls i els Xiquets de Tarragona, liderades per en Pau Figueras "Ganso" (en Jan Julivert era a la presó), en Ramon Barrufet, el Blanco, i l'Esteve Pomerol, respectivament.

L’any 1945, a Vilafranca, es guanya el premi atorgat per l’organització a la millor actuació, en aquesta ocasió els castellers vendrellencs superen per primera vegada els Xiquets de Valls.

 

Època d’or: Del 1946 al 1970

L’any 1947 a la plaça de Vilafranca es descarrega el primer quatre de vuit de la colla. Aquest any s’institueix la festa de sant Zacaries, festa dels castellers i diada de la colla. Els castellers vendrellencs seran l’entitat pionera en la introducció d’aquest aspecte lúdic i social al món casteller.

El 15 d’octubre de 1951, a la plaça Vella del Vendrell, és descarregat per primera vegada en el segle xx el tres de vuit.

L’any 1952 va fer plantejar la possibilitat de recuperar nous horitzons, com ara la torre de vuit amb folre. Les primeres proves documentades al segle xx del folre es van realitzar a la Sindical. Tarragona agafa de nou el testimoni dels concursos, en un enfrontament que va quedar amb empat entre els Nens i la Muixerra de Valls en la primera posició.

A final dels anys cinquanta hi ha una davallada i un estancament, en què les colles no superen el quatre de vuit.

El 1964 la colla vendrellenca fa una visita a Pau Casals, exiliat a Prada de Conflent. Dos anys després, el 1966, els Nens tenen una nova oportunitat d’oferir al mestre una actuació. Seria el darrer cop a la seva vida que veuria castells.

A partir d’aquí es situa l’entrada a la colla d’un grup de vendrellencs disposats a donar un nou impuls mitjançant plantejaments innovadors en aquells anys. A la colla s’integrarien nous sectors de la societat: estudiants, professionals liberals, persones amb estudis superiors, etc. Un sector conegut com els “castellers de corbata”, que van jugar un important paper en l’etapa de la recuperació del nivell dels Nens.

L’aposta pel pilar de sis feta el 1967 amb assajos específics pels seus components va tenir la seva justa recompensa a les acaballes de la temporada, quan es carrega, in extremis, el majestuós espadat.

La tradicional diada de Sant Fèlix vilafranquina es va transformar en concurs els anys 1968, 1969, 1970 i 1971 amb la denominació “Enxaneta de Plata”. Dues característiques foren comunes a les quatre edicions: el trofeu fou sempre per als Nens del Vendrell i en cap convocatòria hi va assistir la colla Vella de Valls, els rivals més directes.

L’any 1969 es produeix un esclat en la colla: l’actuació de la Fira serà la millor actuació del segle fins al moment, en què descarreguen la desena torre de set de l’any, el tercer quatre de vuit, completen el segon pilar de sis i recuperen el tres de vuit. El diumenge 23 de novembre fou el dia escollit per presentar, a plaça, el mític pilar de set amb folre.

L’any següent, el 1970, els Nens del Vendrell guanyen el concurs de castells de Tarragona carregant un altre pilar de set amb folre, i descarregant el pilar de sis i la primera torre de vuit amb folre del segle xx.

Un altre fet destacat llavors fou la inauguració de la primera fase del monument de Josep Cañas representant un quatre de vuit, el juny del 1969.

 

Decadència: Del 1971 al 1993

L’expansió del fet casteller durant aquesta segona època d’or va motivar que l’any 1971 es concedís la placa d’argent al mèrit turístic als Nens i la medalla de la província al seu cap de colla, Joan Julivert.

El juny de l’any 1973 la colla es va desplaçar a Madrid on van ser rebuts al Palau de la Zarzuela pel llavors príncep Juan Carlos. L’any següent, el novembre 1974, actuen al mig del Nou Camp amb motiu del 75è aniversari del FC Barcelona.

L’any 1976 els Nens celebren el 50è aniversari amb tot un seguit d’actes programats. D’entre tots cal destacar la inauguració del monument als castellers de Josep Cañas, la creació de la medalla d’or de la colla i la seva concessió a Joan Julivert, la publicació del llibre del 50è aniversari per part de Miquel Castellví, la presentació al Vendrell de l’Himne Casteller amb música de Jaume Vidal i lletra de Josep M. Calaf i una exhibició castellera celebrada a la carretera del Dr. Robert amb la presència de 12 de les 14 colles existents al país.

La colla vendrellenca continuava dins l’elit castellera en un moment en què anaven creixent el nombre d’agrupacions. El maig de 1977 viatgen a Cannes dins els actes del Festival de Cinema i a l’octubre participen a la trobada de colles celebrada a Santes Creus en un acte d’adhesió de tot el món casteller al Congrés de Cultura Catalana.

Durant el 1979 es comença a palpar la necessitat d’afrontar una profunda transformació.

El 1981 l’agrupació estrena local al número cinc del carrer de les Hortes, gràcies a la donació de Carles Gestí. També l’any 1981 s’inicien les emissions d’un programa casteller a la recentment estrenada Ràdio el Vendrell.

La irregular trajectòria dels anys següents coincideix amb una continuada ascensió del món casteller en general que accentua la diferència de nivell. A inici de l’any 1988, la colla suspèn els compromisos de la temporada per tal de centrar-se en la necessària renovació.

L’any 1990 la vila va retre un homenatge a Emili Miró, i la colla li va concedir la medalla d’or dels Nens.

La temporada del 1992, tot i la irrupció de la televisió al fet casteller i de l’inici de l’expansió a tota la nació, la colla pateix un retrocés en el nivell que troba el seu màxim exponent en la darrera posició assolida al concurs tarragoní amb zero punts. Al maig de l’any següent, 1993, el panorama casteller local va recuperar la dualitat amb l’aparició de la colla Nova del Vendrell.

Recuperació: Del 1994 al 2010

Després de la davallada de les temporades anteriors, dues característiques prenen forma en el desenvolupament de les sortides: dur a terme una gran activitat i assolir les construccions pas a pas.

L’any 1998 s’organitzen a la vila tot un seguit d’actes amb motiu del 25è aniversari de la mort del mestre Pau Casals, entre els quals la colla hi va participar amb una sortida a Prada de Conflent el mes de juliol i la col·laboració en l’edició del llibre Pau Casals i els castells, dos sentiments catalans presentat en finalitzar l’any.

En iniciar-se una nova temporada, el 1999, s’inicien també les obres del nou local social situat al xamfrà del carrer del Quarter amb la riera de la Bisbal. En aquestes tres darreres temporades es perd el quatre de vuit i la torre de set deixa de sovintejar a les sortides, malgrat que es de descarrega cada any.

L’any 2001 els Nens del Vendrell celebren una fita del tot inusual en un món casteller amb seixanta colles, complir 75 anys d’activitat. S’inaugura el local el mes de juny i la Generalitat de Catalunya concedeix a la colla la Creu de Sant Jordi. També es recuperen els castells de vuit, amb el quatre de vuit descarregat la diada de Sant Zacaries.

Les darreres nou temporades castelleres dels Nens del Vendrell s’han caracteritzat pel treball constant de castellers i tècnica per a la consolidació de l’entitat com a colla de castells de vuit.

Aquesta nova etapa històrica de la Colla ha anat acompanyada de l’entrada a l’entitat d’una nova generació de castellers i castelleres que entre els anys 2009 i 2010 han aconseguit augmentar considerablement la massa social i han propiciat el plantejament i l’assoliment de noves fites castelleres històriques per als Nens, com ha estat la recuperació dels folres de la mà de la torre de vuit folrada, aconseguida per la colla la temporada del 2010, després de quaranta anys d’haver-ne descarregat la primera del segle xx.

 

Present i futur: Del 2010 a l’actualitat

A partir de la recuperació de torre de vuit l'any 2010 comença, una recuperació de massa social a la Colla que vol participar d'aquesta nova dinàmica positiva. A la vegada, però, cal tecnificar aquesta nova base castellera i donar els passos, segurs però ferms, cap a objectius més ambiciosos.

Així doncs, es van introduïnt canvis en l'estructura de treball als assaigs i a les pròpies diades per fer-les més àgils, actuant i treballant amb rapidesa, eficiència i eficàcia.

Els objectius arriben i l'any 2013 s'aconsegueix descarregar el 3d8, la "bèstia negra" dels Nens durant molts anys. Poder-lo descarregar fa que la Tripleta de vuit s'aconsegueixi completar. Aquell mateix any, també s'assoleix el pd6, un dels altres castells històrics de la Colla.

L'any 2014 és el de la consolidació de la Tripleta de vuit com a màxima actuació de la Colla, que segueix treballant altres estructures. El premi arriba a la Fira de Santa Teresa, carregant el pd7f, el buc insígnia dels Nens dels 70, guanyadors de tants premis i reconeixements.

La temporada 2015 comença amb la voluntat d'augmentar el nivell en totes les diades, a més de l'exigència als assaigs i de fer un salt qualitatiu en les estructures que la Colla pot portar a plaça. Des de final de 2014 es comencen a treballar estructures de futur (5d8, 4d8a, 3d9f), que la Colla vol que siguin els seus nous màxims, a més de poder descarregar el pd7f. La constància, el rigor i l'assaig són claus durant el 2015 i finalment tots els objectius que es marcaven a principi de temporada esdevenen una realitat, ja que es descarrega durant la Festa Major del Vendrell, per Santa Anna, el 5d8 i, uns mesos més tard, per la Fira de Santa Teresa, afegeixen el 3d9f, el 4d8a i el pd7f, que esdevé així la millor actuació de la història de la Colla.

Ara, doncs, tots està per escriure, i la Colla està més que preparada per poder deixar enrere la recuperació dels castells històrics per començar a escriure unes pàgines on apareguin nous castells encara no assolits.